Vetelin kotiseutumuseo

Sivukamaritupa, pienoismalli

veteli-iso

1900-luvun alussa talonpoikaista rakennusperintöä tutkinut Toivo Salervo sijoittaa sivukamarillisen talotyypin alkukodin Veteliin, jonne sivukamarillisen rakennustyylin on epäilty kulkeutuneen Ruotsista rannikon kirvesmiesten mukana. Vetelissä rakennustyypin leviämisalueen muodostavat Vetelinjoenlaakso Tunkkarilta Heikkilään, Räyringin- ja Haapajärven sekä Patananjärven ympäristöt ja Pulkkisen kylä.

10 Tunkkarin sivukamarituvat
Tunkkarin Mikon ja Jukan talot ovat sivukamarillisia. Kuva Vetelistä vuodelta 1961. Kuva: Kansanperinteen arkisto, Tampereen yliopisto, Veteli/0091, kuvaaja Erkki Ala-Könni.

Yksi mahdollinen syy sivukamaritupien yleistymiseen on aluetta taloudellisesti vaurastuttanut tervanpoltto, joka mahdollisti aiempaa kookkaampien talojen rakentamisen. Sivukamarinen talo soveltui tervanpolttoa harjoittavien talouksien tarpeisiin, koska tilaa oli enemmän myös tervanpolttoon tarvittavan lisätyövoiman majoittamiseen.

veteli0208
Sivukamarillinen ”Aapintupa” eli Pulkkisen asuinrakennus, joka sittemmin on siirretty Vetelistä Kaustiselle. Kuva Vetelistä vuodelta 1968. Kuva: Kansanperinteen arkisto, Tampereen yliopisto, Veteli/0208, kuvaaja Erkki Ala-Könni.

1950-luvulle saakka säilynyt muistitieto kertoo, että Vetelissä sivukamarillisia tupia oli rakennettu 1700-luvun loppu- ja 1800-luvun alkuvuosikymmeninä yhteensä 38, joka on luultavasti suurin pitäjäkohtainen lukumäärä. Vuonna 1949 sivukamaritupia oli jäljellä Vetelissä vielä 23. Tällä hetkellä tupia on jäljellä 11; neljä niistä on asumattomana, mutta välitöntä purku-uhkaa ei ole. Kaksi Vetelissä käytössä ollutta tupaa on löytänyt uuden sijaintipaikan naapuripitäjistä. Entinen Pulkkisen Aapintupa, nykyinen Pelimannitalo on Kaustisella ja Väinöntalo Evijärvellä.

11 Pulkkisen Aapintupa sis+ñkuva Kper
Sisäkuva sivukamarillisesta Pulkkisen Aapintuvasta Vetelistä vuodelta 1968.
Kuva: Kansanperinteen arkisto, Tampereen yliopisto, Veteli/0089, kuvaaja Erkki Ala-Könni.

Vetelin kotiseutumuseon kokoelmiin kuuluva Puusaaren Ylitalon pienoismalli kuvaa keskipohjalaista talonpoikaismiljöötä sivukamaritupineen 1910-luvulla. Ylitalon sivukamarituvan rakennutti Erik Matinpoika Puusaari vuonna 1835. Alun perin rakennus oli pohjaratkaisultaan tyypillinen sivukamaritupa, mutta myöhemmin talon pohjoispäähän rakennettiin kaksi kamaria lisää.

Sivukamarillisen tuparakennuksen lisäksi Ylitalon pihapiiriin kuuluu yhdeksän talousrakennusta. Päärakennusta vastapäätä oli talli, jossa oli tilaa 3–4 hevoselle. Tallin viereinen tila oli heinustalli hevosten rehuja varten. Takatallia tarvittiin vieraitten hevosia varten. Saman vesikaton alla oli myös puuhuone, josta pääsi tallin välikaton päälle. Vaateaitassa säilytettiin vuodevaatteita, raanuja, vällyjä ja pitovaatteita sekä kapioita. Vaateaittaa vastapäätä pihan toisella puolella oli kärryhuone, jonne sijoitettiin kääsit ja kirkkoreki sekä parhaat valjaat ja tilanhoitoon tarvittavat työkalut. Lisäksi pihapiirissä sijaitsivat lampola, sauna ja kaksi jyväaittaa. Riihi ja elosuojat olivat pihapiirin ulkopuolella. Pienoismallin ovat rakentaneet Ilmari Tunkkari ja Hannu Puusaari, ja se on lahjoitettu Vetelin kotiseutumuseoon vuonna 1996.

Vetelin kotiseutuyhdistyksen kotisivut:
Vetelin kotiseutuyhdistys

Vetelin kotiseutumuseo

veteli_esittelyVuonna 1932 rakennettu Vetelin kotiseutumuseo on yksi maamme ensimmäisistä maaseudulle rakennetuista museorakennuksista. Museon on suunnitellut kaustislainen taiteilija Ilmari Wirkkala, ja sitä ylläpitää vuonna 1912 perustettu Vetelin kotiseutuyhdistys. Museotoiminnan ohella kotiseutuyhdistys tukee kotiseututoimintaa muun muassa julkaisemalla Vetelin Joulu -kotiseutulehteä.
Museon monipuoliseen kokoelmaan kuuluu yli 2000 esinettä Vetelistä, Kaustiselta, Halsualta ja Perhosta. Museon kanssa samalla tontilla on myös kaksi luhtiaittaa ja nuorisoseurantalo Veikkola.


Sijainti: Torpantie 188, 69700 Veteli
Avoinna: Kesä-heinäkuun sunnuntaisin klo 12-14 (ei su 25.6.), muulloin sopimuksen mukaan.
Tiedustelut: Vetelin kotiseutuyhdistys / Jukka Torppa, puh. 0400 535 882, Monika Klemola, puh. 040 846 4836

Vetelin kotiseutumuseo on museopassi-kohde

meidan_museo_logo_pitka

khrm_pieni_rajattu2rieskaleader-kuvalinkkipirityiset-kuvalinkkieu_logo2

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s